Hindistan Cevizi. Tropik Adaların Şifalı Hediyesi!
Hindistan cevizi, tropikal bölgelerde değerli bir tarım ürünü olarak binlerce yıldır yetiştiriliyor. Ana yurdu Malezya ancak Asya ülkelerinin çoğunda, Meksika, Brezilya, Batı ve Doğu Afrika’da yetiştiriliyor. İnanmayacaksınız ama Hindistan cevizi ağacının boyu 20-30 metreye kadar çıkabiliyor, cinsine ve yaşına göre her ağaç yılda 50 ile 180 adet meyve verebiliyor.
Adet Ortalama 700-850gr gelmektedir.
Cins: Dwarf Menşei: Fildişi Sahili
GLOBAL GAP SERTİFİKALI Nasıl saklanır?
Verita Hindistan cevizi, kırılmadan saklanması durumunda oda sıcaklığında dört ay tazeliğini korur. Kesilmiş Hindistan cevizi hava almayacak şekilde saklanırsa buzdolabında 4 gün kadar, dondurucuda ise 6 ay taze kalır.
Suyu içilebilen Hindistan cevizlerine taze Hindistan cevizi deniyor. Aslında taze Hindistan cevizi özel bir tür değil, gerçekten de Hindistan cevizinin taze hali. Çok ince bir katman ete sahip, içi gerçekten nefis bir su ile dolu. Hindistan cevizi olgunlaştıkça içerisindeki bu su katılaşıyor ve ete dönüşüyor, kalan su da tadını kaybediyor. Bu sebeple özellikle genç Hindistan cevizi olarak satılmıyorsa Hindistan cevizi içindeki suyu içmenizi tavsiye etmiyoruz.
İnanır mısınız, Hindistan cevizi sütü ve yağı yapımı için kullanılan sağlıklı ve lezzetli eti haricinde de birçok endüstriyel kullanım amacı var bu meyvenin. Kabuğundan elde edilen lifi ip, paspas, şilte ve balık ağı olarak, ağacının gövdesi mobilya imalatında, kökü boya yapımında kullanılıyor.
Daha da enteresan bir bilgi ile bitirelim: Kesilinceye kadar suyu meyvenin içinde steril olarak saklandığı ve bu su yapısal olarak insan kanındaki plazmaya yakın olduğu için II. Dünya Savaşı’nda Hindistan cevizi suyu serum olarak kullanılmış
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Nasıl seçilir?
Suyunu kaybetmeye başlamış Hindistan cevizinin tadı bozulmaya başlar. Bu sebeple her zaman içinde bol su olan Hindistan cevizlerini tercih edin. Bunu Hindistan cevizi sallayarak ve su sesini dinleyerek kolayca ölçebilirsiniz. Kabuğu çatlamış Hindistan cevizlerini tercih etmeyin, bu durumda genellikle meyvenin içinde küf oluşmaya başlamıştır.
Nasıl hazırlanır?
Hindistan cevizinin 3 gözünden yumuşak olana delici bir araç yardımı ile bir delik açın ve suyunu boşaltın. Hindistan cevizinin kabuğunda üç adet dikine çizgi bulunur. Kabuk çatlayana kadar bu çizgilerin üzerine çekiçle vurun. Kırılan kabuğu ayıklayın. Etini kabuğundan ayırmak için bir kahvaltı bıçağı kullanabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Hindistan cevizi, kıtır kıtır yemelik harika bir atıştırmalık, bu konuda hemfikiriz değil mi? Etinin rendelenip su ile karıştırılması, sonra da süzülmesi ile hazırlanan sütü ve bu sütten elde edilen krema, Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden. Hindistan cevizi sütü olmadan hazırlanmış bir köri düşünemiyoruz. Yağının da son yıllarda vegan mutfağın olmazsa olmazlarından biri haline geldiği şüphesiz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.