Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Antioksidan Zengini
Diğer meyveler gibi antioksidan deposu olan alıç, bu polifenol antioksidanları sayesinde serbest radikalleri uzak tutmaya çalışır. Böylelikle kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunların riski düşer.
İnflamasyona Karşı
Anti-inflamatuar özellik gösteren alıç meyvesi, diyabet, astım ve bazı kanser türleriyle ilişkili olan kronik inflamasyona karşı koruyucudur.
Tansiyonu Düşürebilir
Alıç, daralmış kan damarlarını gevşetip kan basıncını düşürebilir. Yüksek tansiyon sorunu olanlar alıç meyvesini tedavilerine destek amaçlı tüketebilir. Ancak tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kalbi Destekler
Kronik kalp yetmezliği olan kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir.
Kolesterol Karşıtı
Yüksek trigliserid ve düşük iyi kolesterol (HDL) seviyeleri damarlarda plak oluşumuna zemin hazırlar. Flavonoid ve pektin içeriği sayesinde alıç meyvesi, kolesterol seviyelerinde iyileşme sağlayabilir.
Sindirimi İyileştirebilir
Eski zamanlardan beri alıç meyvesi, mide ve sindirim sorunları için kullanılmıştır. Lifli yapısıyla alıç sayesinde sindirime destek olarak kabızlığın önüne geçilebilir. Alıçtaki bileşikler yağlı ve protein açısından zengin gıdaların sindirimi için gerekli olan sindirim enzimlerinin üretimini ve aktivitesini artırabilir. Ayrıca prebiyotik içeriği sağlıklı bağırsaklar bakterilerini besler. Alıç, bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılır.
Böbrek Taşına İyi Gelebilir
Alıcın böbrek taşlarına da iyi geldiği belirtilir. Ancak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Cildi Gençleştirebilir
Güneşin veya ultraviyole ışınlarının etkisiyle bozulan kolajen yapısı nedeniyle erken cilt yaşlanması görülür. Alıç, antioksidan içeriğiyle bu yaşlanmaların önüne geçmeye yardımcı olur.
Sakinleştirebilir
Kaygıyı azaltmak için de yatıştırıcı etkisiyle alıç meyvesinden yararlanılabilir.
Alıcın faydalarından yararlanmak için “alıç nasıl tüketilir?” diye merak ediyorsanız birden fazla seçeneğiniz olduğunu bilin. Alıcı direkt çiğ olarak tüketebilirsiniz, ancak çekirdeklerini yememeye dikkat edin. Alıcın kurusuyla çay yapabilirsiniz. Alıcın yaprakları, meyveleri ya da çiçekleriyle de çay demleyebilirsiniz. Alıç meyvesinden şekersiz reçel ve marmelat yapabilirsiniz. Yine alıcın sirkesini de salatalarınız için kullanabilirsiniz.