Zerdeçalın içindeki etken madde curcumin (kurkumin diye okunur), modern tıbbın gündemine gelmeden çok önce, Ayurvedik tıp öğretilerinde bir şifa kaynağı olarak kullanılmış. Hindistan, Nepal, Çin, Tibet, Sri Lanka gibi coğrafyalarda el üstünde tutulmuş.
Zerdeçal, tıbbi amaçla kullanılan ilk bitkilerden: Mısır papirüslerinde, M.Ö. 1500’de yaraların iyileştirilmesi için kullanıldığından bahsediliyor. Dünyanın ilk ilaç kitabı olan Tang Materia Medica’da da (M.S. 659) zerdeçalın sindirim, dolaşım ve bağışıklık sistemi üzerindeki faydalarından bahsediliyor. Ancak nedense zerdeçalın batı tıbbında kendine yer bulması ancak modern zamanlarda gerçekleşmiş. Kıymeti geç bilinen zerdeçal, bugün bilim dünyasının yararları hakkında en çok araştırma yaptığı bitkiler arasında sarımsak, tarçın, ginseng, zencefil gibi bitkileri geçerek baş sıraya oturmuş durumda.
En şifalısı tazesi
Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebiliyor ancak faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çiğ zerdeçal ağza atıldığı an ve çiğnerken acımsı bir tada sahip, yuttuktan sonra ise ağızda hafif tatlımsı bir lezzet bırakıyor.
Zerdeçalın dikkate alınması gereken bir özelliği, bio-kullanılırlığının düşük olması. Hemen dilimize çevirelim: Zerdeçalı tek başına yediğimizde bağırsaklarımız faydalı maddeleri emmekte zorlanıyor. Ama çaremiz hazır ve leziz! Zerdeçalı sağlıklı bir yağ ile almak, bağırsakların 30 ile 50 kat daha fazla emilim yapmasını sağlıyor. Karabiber ise zerdeçalın bio-kullanılırlığını %2000 artırıyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
Enerji (kcal) |
: 354,0 |
Kalori (kj) |
: 1482,0 |
Toplam Yağ (g) |
: 9,9 |
Doymuş Yağ (g) |
: 3,1 |
Karbonhidrat (g) |
: 64,9 |
Şeker (g) |
: 3,2 |
Protein (g) |
: 7,8 |
Lif (g) |
: 21,1 |
C Vitamini (mg) |
: 25,9 |
Potasyum (mg) |
: 2525,0 |
Sodyum (mg) |
: 38,0 |
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Nasıl seçilir?
Taze zerdeçalın dış yüzeyi parlak, iç kısmı ise canlı turuncu renk olmalı. Yumuşak ve buruşmuş görünen ürünlerden kaçınmak iyi bir fikir. Verita Taze Zerdeçal paketlerinde çer-çöpe yer yok! Kırık, kuru, küçük, nem kaybetmiş, çamurlu, buruşuk ürünler asla Verita Taze Zerdeçal paketlerine giremiyor. Özenle seçilen ve tek tek fırçalanarak temizlenen zerdeçallarımızın hepsi pırıl pırıl hepsi etli etli.
Nasıl hazırlanır?
Bir soyma bıçağı, sebze soyucu veya kaşıkla soyulabilir. Ancak doğal bir boya olduğu için eldiven kullanmanızı öneririz. İhtiyacınıza göre dilimleyerek veya rende halinde kullanabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Taze zerdeçal tüketmek için iki önerimiz var. Biri zerdeçalı salatanıza ince ince doğramak ve karabiber takviyesi yapmak. Alternatif olarak zerdeçalı rendeleyip, zeytinyağı ve karabiber takviyesi yaptığınız yoğurtla tüketmek de mümkün.
Taze zerdeçalın şifalı özelliklerini sürekli duyuyor ama nasıl faydalanacağınızı bilemiyor musunuz? Tabiatın altın reçetesi taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa, salataya, yoğurda her şeyesağlık katmak çok kolay. Taze zerdeçallı altın sos karışımı sayesinde rendelenmiş zerdeçalınızı uzun süre saklamanız da mümkün.
Zerdeçallı mantı Tarifi
Unu, yumurtayı, suyu ve biraz tuzu yoğurun. Ele yapışmayan, esnek bir hamur istiyoruz, gerekirse un ve su ekleyerek kıvamda ayarlamalar yapın. İç malzeme için kuru soğanı rendeleyin, 2 boğum zerdeçalı soyun ve rendeleyin, kıymayı ve iki kaşık zeytinyağını ekleyin. Karabiber, tuz ve pul biber ekleyerek yoğurun. Hamuru bezelere ayırın ve bezeleri oklavayla yufkadan biraz daha kalın şekilde açın. Yufkayı kareler şeklinde kesin, karelerin ortasına kıymalı harçtan küçük bir parça yerleştirin. Bohça şeklinde kapatın. Biz mantılarımızı zeytinyağında kızarttık ama siz dilerseniz haşlayabilirsiniz. Sosu için 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, biber salçası ve sumak ekleyip kavurun. Pişen mantının suyuyla salçayı biraz açıp birkaç dakika kaynatın. Servis için tabağa önce sarımsaklı yoğurt, sonra biber salçalı sos ve en son mantıyı alın. Afiyet olsun.
Malzemeler
1 paket Verita Taze Zerdeçal,
2 su bardağı un,
1 su bardağı su,
1 adet yumurta,
200 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Sarımsaklı yoğurt,
Zeytinyağı,
Kırmızı pul biber,
Tuz,
Sumak,
Karabiber.
Afiyet Olsun