Organik kestane balı, ülkemizin farklı bölgelerinde yetişen, farklı aroma ve lezzeti olan çiçek balları arasındadır. Kestane ağaçları yaz aylarının ilk zamanlarında çiçeklenmeye başlar. Türkiye’de kestane ağaçlarının en yoğun olarak görüldüğü yer Karadeniz Bölgesi’dir. Bal arıları sadece kestane ağaçlarından topladıkları nektarları kullanır. Bu bala kovanda başka bir nektar karışmaz. Bu özelliği sayesinde kestane balı diğer bal çeşitlerinden ayrılmaktadır.
Doğal kestane balı diğer çiçek ballarıyla karşılaştırıldığında daha koyu renkli ve koyu kıvamdadır. Bunun yanında balın çok hafif buruk ve acımsı bir tadı vardır. Kendine has kokuya sahip kestane balını diğer ballardan kolayca ayırt etmeniz mümkündür.
Her yıl mayıs ayında kestane ağaçlarının çiçek açmaya başladığı dönemde bal arıları kestane çiçeği özlerini toplar. Kestane balı halk arasında acı bal olarak bilinmektedir. Küçük yaşlardaki çocukların tüketilmemesi önerilen bu bal türünü yetişkinler de belirli bir oranda tüketmelidir. Günde ortalama 1 kaşık tüketilmesi önerilen organik kestane balının sayısız faydası vardır.
Organik Kestane Balı Özellikleri Nelerdir?
Organik kestane balı diğer çiçek ballarından farklı bir içerik ve fiziksel özelliklere sahiptir. Kaliteli bir kestane balını görerek ayırt edebilirsiniz.
Kestane balı temel özellikleri şöyledir;
· Ağza atıldığında tadı yoğun olarak damakta hissedilir. Çünkü işçi arılar yapım aşamasında sadece kestane çiçeklerinden nektar toplamaktadır.
· Organik kestane balı koyu kahverengi renge sahiptir. Amino asit, şeker, demir, bakır, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından çok zengindir. Mineral ve protein miktarı artan ballarda renk daha koyu olur.
· Kestane balını tadı ve rengiyle diğer ballardan ayırt edebilirsiniz. Ancak koyu rengi ve özel aroması için üreticiler içine boyar madde ve kimyasal ekleyebiliyor. Bu yüzden ürünün üretim sertifikası olan firmalardan alınması önem taşıyor.
· Organik kestane balının viskozite değeri ve pH değeri yüksektir. Bunun sebebi yoğun kıvamlı ve ağır akışkan bir bal olmasıdır.
· Balın yapısında fruktoz oranı glikoz oranından yüksektir. Bu da kristalleşme sürecini yavaşlatır. Kristalleştiğinde granüller banmari yöntemiyle eskisi gibi olabilir.
· Fruktoz oranı yüksek olduğundan enerji deposu olarak görülebilir.