Badem, Gülgiller familyasında yer almakta ve Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye’de badem yetiştiriciliği alanında ilk üç sırada Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi bulunmaktadır.
Badem ağacının boyu 4–9 m, çiçekleri genelde beyaz veya açık pembe, 5 taç yapraklı ve 3–5 cm çapındadır.
Badem; Türkiye’de başta çerez olarak tüketilmekte ve şekerleme, çikolata, pasta endüstrisinde, badem yağı ise; kozmetik ve ilaç endüstrisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tatlı badem yağı, soğuk sıkım yöntemi ile ısı uygulamaksızın, sadece mekanik işlemlerle, yağın doğasını bozmadan üretilen bir bitkisel yağlardır.
Badem yağı; oleik asit (omega-9 yağ asidi), linoleik asit (omega-6 yağ asidi) ve az miktarda doymuş yağ asidi içerir.
Tatlı badem yağının yağ asitleri bileşimi: Palmitik asit: % 3-9, Palmitoleik asit: Maks. % 2, Stearik asit: % 1-3, Oleik asit: % 60-86, Linoleik asit: % 20-30, Linolenik: Maks. % 2 şeklindedir.
Badem yağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. E Vitamini, antioksidan özellikte, yağda çözünebilen bir vitamindir. 1 yemek kaşığı (13 gram) badem yağında 5,25 mg E vitamini bulunur, bu da önerilen günlük alınması gereken E vitamini ihtiyacının % 17'sini karşılamaktadır.
Badem yağının besleyici, onarıcı, koruyucu, yumuşatıcı ve nemlendirici olarak cilt bakımında kullanımımı oldukça yaygındır. Saç, kaç ve kirpik bakımı içinde tercih edilmektedir.
Dahilen ve haricen kullanıma uygundur. Yemeklerinizde, salata sosu olarak veya cildinizde, saçınızda bakım yağı şeklinde kullanılabilmektedir.