Antioksidan deposu
Zencefile verilen bu değer desteksiz değil. Nar ve orman meyvelerinden sonra en fazla antioksidan barındıran bitki kendisi. Antioksidanlar da biliyorsunuz oksidatif stresi önleyerek kanserden kalp hastalıklarına sayısız sağlık sorununun önüne geçmek için önemli bir silah. Yaşlanmayı yavaşlatması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi de cabası. Asyalıların gençlik sırlarından biri olarak onu anmasının bilimsel dayanağı varmış meğer!
Zencefili tüketmenin en kolay yollarından biri çayını yapmak. Dilimleyin, doğrayın ya da rendeleyin, hangisi en kolaysa. Sonra üzerine sıcak su ekleyin ve demlenmesini bekleyin, gününüze biraz şifa katmak işte bu kadar kolay. Ayrıca bize sorarsanız zeytinyağlıdan etliye, tüm yemeklere biraz zencefil eklenebilir. Tabii aklınızda özel tariflere ulaşmak varsa bizi biliyorsunuz, zencefile özel tariflerimiz de az buz değil.
En faydalısı tazesi
Zencefil, aynı zerdeçalda olduğu gibi tazesi kullanıldığında çok daha faydalı. Taze zencefilin içindeki besin bileşenleri aktif durumdadır. Zencefil toz haline gelirken bu aktif maddeler etkisini kaybeder, esansiyel yağlar uçar. Ayrıca toz halinde tadı, tazesi kadar kuvvetli değildir.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)
Enerji (kcal) |
: 80,0 |
Kalori (kj) |
: 335,0 |
Toplam Yağ (g) |
: 0,7 |
Doymuş Yağ (g) |
: 0,2 |
Karbonhidrat (g) |
: 17,8 |
Şeker (g) |
: 1,7 |
Protein (g) |
: 1,8 |
Lif (g) |
: 2,0 |
Potasyum (mg) |
: 415,0 |
Sodyum (mg) |
: 13,0 |
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Nasıl seçilir?
Sert, dolgun ve yoğun bir baharat kokusu olan zencefilleri seçmelisiniz. Çatlamış, yumuşak görünümlü ve kesim yerleri küflenmiş olanları istemiyoruz. Minik, çamurlu, tomurcuklu, parçalı, buruşuk ürünler asla Verita Taze Zencefil paketlerine girmez! Dikkatle seçilen iri, parlak ve nefis Verita Taze Zencefil’lerimiz kendine has keskin kokusunu korur, tek tek fırçalanarak temizlenir, sunulur.
Nasıl hazırlanır?
Zencefilin kabuğunu bıçakla soymaya çalışmak yerine bir çay kaşığı veya kahvaltı bıçağının tersi yardımıyla yüzeyini kazıyarak soyabilirsiniz. İhtiyacınıza göre rendeleyerek veya dilimleyerek kullanabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Zencefil çayı, gününüze bir bardak sağlık katmak için iyi bir yol. Taze zencefili dilimleyin, doğrayın ya da rendeleyin, üzerine sıcak su ekleyin ve demlenmesini bekleyin. Yine taze zencefili rendeleyerek yemek ve salatalarınıza ekleyin.
Sofranızdan zencefilin lezzetini ve faydalarını eksik etmemeniz için işte harika bir fikir: Zencefil turşusu. Tadı aynı zamanda hem farklı hem de çok tanıdık. Turşu seviyorsanız denemeniz lazım, sadece kokusu bile baş döndürüyor.
Zencefil turşusu Tarifi
Zencefilleri soyun ve incecik dilimleyin. Bunun için bıçak, meyve soyucu veya varsa mandolin kullanabilirsiniz. Zencefil dilimlerini beş dakika kaynatın, bu işlem hem turşunun acılığını azaltacak hem de daha yumuşak olmasını sağlayacak. Bu arada sirke, tuz ve şekeri kaynatın. Kavanozunuzu kaynatarak, mikrodalgada veya bulaşık makinesinde sterilize edin. Süzdüğünüz zencefilleri kavanoza alın, sıcak sirkeyi üzerine dökün. İki saat sonra yenebilir hale gelir ancak bizim önerimiz en az üç gün buzdolabında bekletmeniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
1 paket Verita Taze Zencefil,
1 su bardağı beyaz sirke veya pirinç sirkesi,
1 çay kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
2 çorba kaşığı toz şeker.
Nane yaprakları.