Tahini Faydaları Nelerdir?
Tahin faydaları bakımından incelendiğinde zengin bir besin maddesi olmanın yanı sıra kalp sağlığının korunmasına, bağışıklığın desteklenmesine, inflamasyonun azalmasına ve bazı kanser risklerine karşı faydalı olabileceği gibi özellikleri öne çıkabilir. Genel olarak ‘‘Tahinin faydaları nedir?’’ sorusunun cevaplarından bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
Kalp Sağlığı
Tahin LDL, trigliserit, yüksek tansiyon durumları için risk faktörlerinin azaltılmasına ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Yakın geçmişte yapılan bilimsel çalışmalar düzenli tahin tüketmenin yüksek kolesterol, trigliserit ve tansiyon değerleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini ortaya koymuştur.
İltihaplanmayı Azaltma
Tahin gibi susamdan elde edilen besin maddelerini düzenli tüketmek iltihaplanmanın azaltılmasına katkı sağlayabilir. Vücuttaki kronik iltihaplanma dokulara ve organlara zarar vererek kanser de dahil olmak üzere diyabet ve otoimmün bozukluklara yol açabilir. 2021 yılında bir çalışmada iltihaplanmanın oluşmasına neden olan interlökin-6 (IL-6) isimli protein seviyelerinde azalma olduğunu ve diğer iltihap belirteçlerini ekarte edebileceğini belirtmiştir.
Kanser Riskine Karşı Koruma Sağlayabilir
Tahinde kanser hücrelerine karşı koruma sağlayabilecek doğal bir bileşik olan sesamol bulunur. Sesamol üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar özellikle karaciğer, deri, kolon ve rahim ağzı kanseri risklerine karşı koruma sağlayabileceğini ve bu kanser türlerinin büyümesinin, yayılmasının önüne geçmede faydalı olabileceğini ortaya koymuştur.
Tahin tüketmek yukarıda bahsedilen sağlık koşullarına karşı faydalı olabilir. Ancak tahin tek başına bir tedavi yöntemi değildir ve potansiyel hastalık risklerine karşı önleme, tedavi seçenekleri için bir doktora danışmak gerekir.
Tahinin Antioksidan Faydaları Var mıdır?
Tahin antioksidan açısından zengindir ve tahinin bu özelliği vücudu toksin maddeler ile çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Tahinde bulunan ve lignanlar olarak bilinen antioksidan maddeler vücuda zarar verebilecek serbest radikallere karşı savaşabilir. Düzenli tahin tüketimi ile özellikle kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamada yardımcı olabilir. Tahin ayrıca serbest radikallerin karaciğere verebileceği hasarlanmaların da azaltılmasına katkı sağlayabilir.